Spiritløpet – Solastrandan Halvmaraton 2015 – mye vær!

Distanse:21097,5 meter (halvmaraton) Tid:1:41:45 (?) Fart:4:50/km Snittpuls:ca 172/91% Suffer score:398 (Strava) Vær:Sterk vind, regn/hagl-byger Temperatur:6 grader Vind:10 m/s fra sørvest med trolig verre i utsatte partier Sko:Asics Kayano 20 (450 km) Klær:2XU lang tights, langarmet teknisk med Spirit teknisk T-skjorte oppå, buff i hals og hode, sportsbriller

Forberedelser, plan og mål

Pga kneproblemene fra tidligere, har mengden trening vært i gjennomsnitt 30 km per uke siste måneder før, og med kortere økter enn jeg er vant til. Har følt at formen har vært litt nedadgående siste månedene, så satte meg ikke mer ambisiøse mål om å være et sted mellom 1:40 og 1:45 i mål. Vurderte også en stund å bytte til 10 km, pga lite løp av langdistanser. Selve løpet hadde jeg et håp om å klare med negativ splitt, begynne rolig og så øke på underveis.

Start-første vending drivhus på østsiden av flyplassen (0–3 km)

Jeg ankom Sola litt vel i siste laget, så måtte haste opp til startområdet og var der bare 2 minutter før start, en fin, liten oppvarming som forhåpentligvis ikke gikk utover resten av dagen. Pratet litt med kjente før start, blant annet to i Spirit som jeg er omtrent jevngod med.

Løypen som ble løpt, to vendinger ved drivhuset ved nordøstenden av flyplassen

Starten gikk først slakt oppover før en lang, slak nedoverbakke helt til enden av rullebanen på flyplassen. I tillegg var det for det meste medvind, evnt sidevind. Første 500 meter tok jeg det ganske rolig, men konkurransepulsen kom raskt, var oppe i sone 3-4 før jeg fikk sett på pulsklokka, men det føltes greit. Første km løp jeg sammen med en annen fra Spirit, men han slapp meg ved flyplasshotellet. På dette første strekket tok jeg igjen ganske mange som hadde åpnet litt hardere enn meg. Fart på dette strekket var 4:46/km, nesten i rute til 1:40 i mål.

Fra vendepunkt flyplass til parkering på Regestranden (3–9 km)

Vending ved drivhusene øst for flyplassen, det er litt artig med vending, for da man kan se hvem som ligger både foran og bak, og man har et nokså godt bilde av hvor langt foran og bak de er. Dessuten får man jo hilst på kjente ganske ofte underveis. Det var motvind for det meste, jeg løp fra rygg til rygg, prøvde å ligge litt i ly, og samle krefter før jeg tok forbi og sprang videre til neste rygg. Dette fungerte ganske greit, og jeg løp forbi flere, alt føltes egentlig veldig ok ut nå. På vei tilbake sørover gikk løypen en runde innom parkeringen til flymuseet, igjen en mulighet til å se de bak ved vending.

Rundt Shell-stasjonen (ca 5.5km) tok jeg igjen ei fra Spirit som normalt er rundt mitt nivå, og jeg la meg bak henne og lot hun tok av for vinden en stund. Så, rundt 6-7 km tok jeg ansvar og løp foran mot vinden, og hun og en annen hang seg på. Vinden var spesielt hard i området fra flyplassen ut mot stranden, men greide likevel holde brukbart tempo. Ved krysset ved Solastranden kom det et kjærkommet pusterom, i form av 300 meter medvind, bort til vending ved Sola strandhotell. Som en ekstra bonus fikk vi vite vinner av 10 km ved forbiløping av mål. Deretter var det ut i motvinden. Jeg følte meg bra og sprang foran i vår gruppe på 3 hele veien bort til sørenden av Solastranden. Familen var også og heiet her, kjekt.

Litt saktere tempo på dette strekket, men 4:47/km er ikke verst vinden tatt i betraktning. Fortsatt mulig å nå 1:40 i mål.


Ved ca 10 km, ved Solastranden, i medvind nordover.
Samme sted noen sekunder senere. Begge foto: Jan Morten Ra

Med mevind og sidevind til neste vending (9–14 km)

Parkeringsplassen ved Regestranden var nytt vendepunkt. Spirit-trener Tor var vakt og ga noen oppmuntrende ord. Deretter var det endelig motvind, og tempoet gikk opp. Det var en liten gruppe noen titalls meter foran som jeg gradvis nærmet meg. De to andre som jeg hadde sprunget med siden Shell-stasjonen hang bak på meg ennå. Turen gikk nordover rundt flyplassen i tempo ned mot 4:30/km og det føltes fortsatt veldig greit. Gruppen foran ble etterhvert tatt igjen en etter en. Ved vannstasjonen i nordenden av flyplassen gjorde jeg en strategisk tabbe med å springe på feil side, og ikke få sportsdrikke, følte absolutt behov for det her.

4:39/km på dette strekket, raskeste partiet. Totalt ca 4:45 km/t.

Tilbake i motvind mot strandhotellet (14–18 km)

Ved vending ved drivhusene øst for rullebanen tok jeg ennå en løper igjen og tenkte at jeg kunne ligge bak han som ly for vinden en stund. Men de to jeg hadde sprunget med sprang nå litt uventet forbi, og jeg ble liggende sist blant de fire. Tenkte egentlig at det var greit, men så greide jeg dessverre ikke henge meg på de tre foran, og de fikk stadig noen flere metre på meg, og jeg klarte ikke å hoste opp litt ekstra krefter der og da til å henge på, var redd jeg ville gå på en større smell da. Så jeg lot de få noen meter, men det føltes som et aldri så lite nederlag der og da. Utover mot Strandhotellet kom 2 andre stykker forbi meg i tillegg, og jeg måtte kjempe alene mot vinden ved flyplassen. Prøvde å kjøre noen rykk, og tok innpå, men greide ikke holde det lenge nok til å hekte meg på "gruppen min". Jeg holdt fortsatt god kontakt ved vending på strandhotellet, ca 20 meter bak og fikk oppmuntrende heiarop fra folk i klubben.

Tempoet gikk betraktelig ned til 4:58/km på denne delen. Totalt ca 4:48 km/t.

Solastranden tur retur til Mål (18–21 km)

Ved siste vending ved mål, ca 18 km. foto: Jan Morten Ra.

Jeg slo fra meg ideen om å klare 1:40 et sted før her, det var faktisk fryktelig fristende å gi seg på 18 km ved siste passering mål. Men hadde jeg gjort det hadde jeg angret veldig etterpå. En av de 3 jeg sprang sammen med halve løpet hadde fått det tøffere enn meg, og jeg tok han igjen og sprang fra. Han jeg tok igjen ved 14 km sakket også litt av, og jeg la meg i rygg av han til vending på Regestanden. Spirit-Tor sto fortsatt vakt med oppmuntrende ord om at det bare var en km igjen.

Etter det måtte jeg slippe den ryggen, han startet tydeligvis sluttspurten, mens jeg hadde ikke krefter til noe ekstra helt ennå. Heldigvis var det nå medvind nesten helt til mål, og det hjalp på motivasjonen, kom ned mot 4:47/km tempo igjen nå, tregere enn sist runde, men ok nok. En person ble løpt forbi her, og en like før mål, men jeg tror han hadde 3 km igjen, da jeg ikke hadde sett han før. Mål ble passert på 1:41:27 på egen klokke, medalje tatt imot, og ekstra 60-70 meter løpt for å få også GPS-klokken til å gjenkjenne halvmaratondistansen. Offisielt fikk jeg 1:41:46, ikke vet jeg hva differansen på 19 sekunder skyldes.

I etterkant

Jeg hadde en lettere sprekk siste 7 km, og tapte 1-2 minutter på dette, derav mellomfornøyd med resultatet, jeg skulle nok kanskje tatt det litt roligere midtveis for å ha litt mer å gå på. Vindforholdene får ta litt av skylden, det er surt med nokså kontinuerlig motvind 5-6 av siste 7 km. Halg og regnbyger gjorde det hele ennå surere. Men på den andre siden er også løypa veldig flat og lettløpt. Det var min 3. beste halvmaratontid av 7 gjennomførte løp.

Tilgangen til Sola Strandhotell var veldig ok, fint å ha en plass å legge ting samt holde varmen før og etter løpet. Vannstasjoner var strategisk plassert, så det var hele 6 ganger mulighet å få drikke. Om kvelden hadde Spirit koldtbord/årsfest for å runde av dagen på en flott måte.

Strava rapport

Andre som har skrevet om løpet

Kommentarer


Copyright Steffen Thorsen 2014 steffen@thorsen.priv.no