Landsbyløpet 2014 – Vindfullt og tøff avslutning

Distanse:21097,5 meter (halvmaraton) Tid:1:38:45 Fart:4:41/km Snittpuls:ca 168/88% Suffer score:319 (Strava) Vær:Vindfullt, regnbyger Temperatur:13 grader Vind:9 m/s fra vest Sko:Asics Kayano 20 (232 km) Klær:UA shorts, langarmet teknisk med Spirit teknisk T-skjorte oppå

Forberedelser, plan og mål

Meldte meg på noen uker før, med tanke på å teste formen på halvmaraton før 3-sjøers i november. Har hatt en god formutvikling i sommer, så det ville være greit å prøve ut konkurransefarten. Løpet arrangeres for 5. gang, men jeg har ikke prøvd dette løpet før.

Helgen før løpet tok jeg en gjennomløping av 3-sjøers løypen på 1:41:25 som var ny halvmaratonpers. Tempoet var nokså høyt (for meg), men jeg kjørte ikke maks, så det ga litt motivasjon og gjorde sub 1:40 som et realistisk mål for Landsbyløpet. Høydemetermessig så Landsbyløpet-løypen ut til å være sammenliknbar tung som 3-sjøers, med litt kupert underveis og en litt dryg bakke noen km før mål. Planen var å legge opp til litt under 4:45/km tempo, for å ha litt å gå på i denne stigningen.

Tirsdag før løpet, klarte jeg å få en skade i kneet (ikke på trening) som gjorde skikkelig vondt og jeg måtte halte resten av kvelden. Akkurat da virket løpet på lørdag som en utopi, men det bedret seg raskt neste dagene, og jeg gjorde noen småturer, og det kjentes nokså bra ut, selv om det ennå "var noe der". Helt til løpsdag var jeg veldig usikker på om jeg skulle delta, eventuelt bytte distanse, men jeg tok sjansen og reiste til løpet, men tok med mobil, for å kunne bli hentet om det skulle forverre seg.

Start/forbi Vistehola (0–5 km)

Det var i underkant av 100 som løp halvmaraton, så det gikk ikke så lang tid før det ble stor strekk i feltet. Jeg begynte veldig rolig første km, for å kjenne hvordan kropp og kne fungerte, km-tid på 5 minutter. Deretter gikk løypa sørover og nedoverbakke, og beina fungerte bra, så tempoet gikk opp av seg selv. En venn som jeg hadde hatt et par titalls meter foran meg ble tatt igjen, og vi holdt følge til ca 5-6 km. Løypa snudde så vest ut mot havet, og motvinden ble påtagelig. Det var enkelte rygger å ligge bak noe av tiden, men vi ble liggende mye uten vindskygge, bortsett fra hverandre. Vi tok også igjen endel 10k løpere etterhvert, disse hadde startet 5 minutter før oss på halvmaraton. Det var en nokså bratt bakke opp etter Vistehola, der man så folk som var kommet på toppen allerede. På toppen var det veldig tøft vindmessig, og det regnet endel i en periode. Men motet og formen var god! Snittfarten 4:50/km hittil.

Nordover og østover mot vendingspunkt ved Tungenes (5–11 km)

Det ble mye sidevind på dette stykket, og det er denne delen av løpet som ga meg den beste følelsen, kroppen var fin, farten var over forventet og jeg hadde mye energi. Min venn måtte gi slipp og jeg satte opp tempoet. Mange 10 km løpere ble tatt igjen og enkelte halvmaratonløpere også. På drikkestasjon etter 7 km tok jeg en halv banan og vann. Her sprang 10k-løperne mot mål, mens vi fortsatte videre nordover, med mye færre løpere igjen. Likevel tok jeg igjen løper etter løper her, noen sprang alene, andre i grupper, men forbi de skulle jeg, og ingen tok igjen meg. Fra ca 10 km til vending traff vi de som allerede hadde vendet, egentlig ganske kjekt å se hvem som var foran og omtrent hvor langt foran de var, og hvor langt bak de man hadde sprunget forbi lå bak.

Like før vending tok jeg igjen ei som hang seg på meg en stund, før hun endelig slapp. Og så økte avstanden endel etter at hun slapp. Tempoet på denne etappen var rundt 4:30/km, totalt hittil ca 4:40/km, godt innenfor skjema til sub 1:40.

Verken formen eller bildekvaliteten er helt på topp noen hundre meter før mål. Foto: samboer

Via Mekjarvik langs sjøkanten forbi Grødem (11–17 km)

Jeg hadde en mann ca 1 minutt foran meg ved vending, ellers var det kanskje 1-2 minutt videre til neste, så feltet var veldig spredt. Løypa gikk etterhvert på smalere og smalere veier, traktorveier og til slutt en smal sti fram til Mekjarvik. I Mekjarvik tok jeg litt energidrikke på matstasjonen der. Fra Mekjarvik og sørover var det god oversikt over de nærmeste foran og jeg tok sakte men sikkert innpå han første, og tok forbi han rett før undergangen under E39. Han skulle bli den siste jeg tok igjen, for nå begynte jeg å kjenne at beina var trøtte, og jeg kunne heller ikke se de som var før, så en eventuell motivasjon i å se at man nærmer seg noen var ikke å hente. Løypa gikk ned langs sjøen, forsåvidt en veldig flott tursti, men nokså tung å løpe, mange små svinger og bakker opp og ned hele tiden. Plutselig, nesten fra intet, var hun jeg løp forbi før Tungenes nesten oppe i ryggen min, og etterhvert la hun seg bak meg. Tempoet gikk ned til 4:39/km på denne delen, snitthastigheten på hele løpet var også samme.

Motvind og motbakker mot mål (17–21 km)

Sjøpartiet vel unnagjort, og løpyen gikk vestover igjen. Hun bak meg sprang her forbi, men stoppet for å få vann, så jeg forbi igjen, før hun tok forbi igjen, og jeg prøvde å henge meg på en stund. Bakken er ikke spesielt bratt, men med intens motvind og trøtte bein ble denne bakken opp fra sjøkanten til toppen nær Randaberg en tung distanse. Den verste km her var jeg nede i 5:21/km, men fortsatt med nokså komfortabel margin til sub-1:40 totaltid. Jeg så løpere bak meg, men de var ikke spesielt nær, så det ble etterhvert bare å prøve å holde tempoet og motet greit oppe, hun foran hadde fått et større forsprang, jeg hadde ikke krefter å hente ut til å ta henne igjen, samtidig var han bak fortsatt komfortabelt bak, selv om han nærmet seg mye på slutten. Ved mål var det endel publikum og en entusastisk speaker som heiet og ropte opp de som kom inn i mål med navn og tid. Endelig tid 1:38:45, en tid jeg var veldig godt fornøyd med. Og som vanlig måtte jeg løpe ca 100 meter ekstra etter mål for at Garmin-klokka skulle registrere fulle 21,1 km.

Målgang. Foto: arrangør.

I etterkant

Ut fra forutsetningene og den litt vanskelige uken er jeg veldig fornøyd med å ha klart sub-1:40, som var målet. Været og bakkene var ikke akkurat til hjelp heller, så løpet og resultatet var en god opplevelse. Å perse med nesten 4 minutt (i konkurranse) kan man ikke være misfornøyd med. Disponeringsmessig kunne jeg nok tatt det litt mer med ro midtveis for å ikke gå på en liten smell siste 5 km.

Arrangementsmessig var det godt skiltet, det var stort sett km-merket i bakken, men noen steder så jeg ikke noe til dem. Det var godt med drikkestasjoner. Fint opplegg i mål og speaker som laget liv. Ekstra bonus for fin film fra rittet og film av alle fra målgang.

Strava rapport

Andre som har skrevet om løpet

Kommentarer


Copyright Steffen Thorsen 2014 steffen@thorsen.priv.no